2011. december 22., csütörtök

hókifli

Kisgyerek koromban még nem volt divat nálunk hókiflit sütni karácsonykor. Zserbó, bejgli és linzer volt az ünnepi asztalon. Már felnőttként egyik ünnepen meglátogattam egy barátomat és a családját, ahol megkínáltak hókiflivel. Azóta nem tudom hókifli nélkül elképzelni a karácsonyt.

Ezzel a családom is így van. Nem elég a 2,5szeres adag, amiből 160 db kis kiflike készült. Akinek nincs bevált receptje, annak meleg szívvel ajánlom Margó mama hókiflijét. Igazán omlós, könnyen elkészíthető és áfonyalekvárral egyszerűen isteni.



Recept:

40 dkg liszt
20 dkg zsír + 1 ek,
3 dkg élesztő
1 dl tejföl.
1 dl tej

A lisztet és a zsírt elmorzsoljuk. A tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a zsíros-lisztet a felfutott élesztővel és a tejföllel. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ne maceráljuk sokat a morzsolásnál se és a gyúrásnál se, mert "megég" a tésztánk. Bebugyoláljuk folpackba és betesszük a hűtőbe 1 éjszakára.

Másnap 8 egyenlő részre osztjuk. A kis gombócokat kinyújtjuk, kb 1-2 mm vékonyra, kerek formára. 8 egyenlő részre osztjuk. a kis háromszögek végébe teszünk kevéske lekvárt, majd a két sarkát behajtjuk, rányomkodjuk a tésztára. ezután feltekergetjük kifli formára.
160 fokos sütőben 18-20 percig sütjük. Nem sül pirosra. Majd még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Ebből az adagból 64 db kiflike készül.

Jó sütést kívánok!

3 megjegyzés:

Zs írta...

és a hatlapos????:)

Zs írta...

Szépek, marad még belőle 27-re?

Zsanna-Art írta...

Erzsike, beírnád ide a hagyományos mézes hatlapos receptjét?