2013. május 28., kedd

BODZA, BODZA, BODZA...

Isteni bodzaszörpöt készítettem. Azoknak ajánlom, akik nem szeretik a nagyon édes szörpöket.

Hozzávalók:

- 30 db bodzavirág,
- másfél kiló kristálycukor,
- 5 db citrom,
- citromsav
- 3 liter víz


A lányokkal elmentünk a gyáli erdőbe bodzát szedni. Nem szeretek az út széléről gyűjteni virágokat, mert azok tele vannak kipufogógázzal. 
Szedtünk 30 db szép, nagy, kinyílt virágot. Biztosan furán néztek rám az emberek akik láttak, mert én mindig viszem magammal az edényt és már abba szedem a virágot, amiben a szörpike készül.



Én nem szoktam a virágokat kimosni, áztatni, hanem szépen behajigálom az edénybe és majd ráöntöm a cukros vizet. 

Szóval megvannak a virágok. Ezután egy másik edénybe beleteszek fél kiló kristálycukrot, és karamellizálom. Szárazon, magában, világosbarnára. Felöntöm 3 liter vízzel és beleteszek még 1 kg kristálycukrot. Megvárom, míg felforr és visszahűtöm szobahőmérsékletre. Ekkor beleteszek 1 evőkanál citromsavat. (patikában beszerezhető). 





Alaposan megmosok és felkarikázok 4-5 db citromot, és rádobálom a virágokra. Leöntöm a vízzel, és hideg helyen 4-5 napig áztatom. Minden nap átkeverem. 5 nap után üvegekbe szűröm. Isteni! Friss, zamatos, savanykás, üdítő és egészséges. Vízzel igény szerint hígítva fogyasszuk!

Nincsenek megjegyzések: